Vetovoimainen pohjoinen kaupunki - ensimmäinen valtuustopuheenvuoroni


Julkaistu: maanantaina 5. keskuuta 2017


VETOVOIMAINEN POHJOINEN KAUPUNKI - vuonna 2025 Oulu on ykkönen!

Kyseessä on merkittävä asia Oulun tulevaisuuden kannalta. Me tarvitsemmme todellakin uutta draivia kaupunkimme kehittämiseen!

Nykyiseltä imagoltaan Oulu ei pärjää kovinkaan kummoisesti mm. yrityselämän tai muutettavuuden näkökulmasta. Edelle menevät kaikki isot kaupungit ja koko joukko vähän pienempiäkin. Paljon on edessä puheiden sijasta tekoja jos mielimme saavuttaa tavoitteen olla vuonna 2025 imagoltamme ykkönen. Varmasti monet kaupungit tavoittelevat omilla toimillaan paalupaikkaa. Kysymys on siis kilpailusta.


Nyt valmisteilla oleva hankekokonaisuus on selkeä askel kohti käytännön toimia.

Jotta pärjäisimme jatkossa paremmin, kaikki mahdolliset ideat Oulun kehittämiseksi on selvitettävä ennakkoluulottomasti. Näin on suurelta osin Vetovoimainen pohjoinen kaupunki hankkeessa tehtykin. Tehdyt vuosittaiset toimenpiteet ovat rohkeita ja eteenpäin luotaavia. Luonnollisesti nämä toimet eivät riitä vaan ovat vasta alku.

Kaupunginhallituksen esityksessä on yksi merkittävä rajaus koskien kohtaa 3. Raatin Rantarakentamisessa on jo tontinluovutuskilpailua suunniteltaessa rajattu asunto- ja toimistorakentaminen pois! 

Tässä vaiheessa ei ole missään tapauksessa järkevää rajata mitään pois. Aikanaan päätöksentekoon tulee saada mahdollisimman monta vaihtoehtoa alueen rakentamiseen. Sitten on mahdollisuus rauhassa harkita mikä on paras idea ja vaihtoehto. 

Rakennusliikkeiden kiinnostus on laajempaa kun myös toimisto- ja asuntorakentaminen mukana. Tällä on merkittävää vaikutusta tontin hintaan. Nyt esillä ollut 4 milj on varovainen arvio. Tontista on mahdollista saada selkeästi parempi hinta. Tälläkin on velkaantuvan kaupungin näkökulmasta merkitystä. 

Kokonaisuus Linnasaari-Raatti-Pikisaari-tori muodostavat suunnitelman totetutuessa oikein vihdoinkin Ouluun aidosti vesistön ääressä olevan kulkureitin, joka on edustava ja huolellisesti ylläpidetty. Jotta reitin varrelle saadaan palveluita, niin tarvitaan myös asumista, jotta alueella on ihmisiä ylläpitämään palveluita. Hotellitoiminta tukee osaltaan palveluiden muodostumista, mutta taloudellisesti järkevän ja näyttävän ja toimivan kokonaisuuden edellytyksenä on saada lisää asuntoja keskustan tuntumaan. Keskustan alueen elinvoimaisuudestahan tässä on kyse ja sitä kautta Oulun elinvoimaisuudesta. Tällä hetkellä epäsiisti pysäköintialue ja pusikko eivät kuulu Oulun tasoisen kaupungin keskustan tuntumaan.

Kun Alvar Aalto aikoinaan suunnitteli tuota aluetta, hänen ryhmänsä hahmotteli juuri kyseiselle paikalla rakennusmassaa. Tämä selviää Kalevan kuva-arkistossa olleesta pienosmallista otetusta valokuvasta. Vaikka meidän tuleekin katsella tulevaisuuteen eikä niinkään kauan sitten tehtyjä suunnitelmia, niin niidenkään kanssa tämä rakentaminen ei ole ristiriidassa. Toimivia kompromisseja voi löytyä vapaan suunnittelun kautta.

Rakentaminen Raatinsaaren rantaan ei saa missään tapauksessa estää rannan yleistä käyttöä veneilijöiden ja kävelijöiden paikkana. Ranta on pidettävä jokaisessa vaihtoehdossa kaikkien kaupunkilaisten alueena.

Arvoisa puheenjohtaja. Kokoomuksen valtuustoryhmä esittääkin että tässä vaiheessa ei rajata Raatin rantarakentamisen tontinluovutuskilpailussa mitään suunnitteluvaihtoehtoa pois. Esitämme, että valtuusto tekee kaupunginjohtajan kaupunginhallitukselle tekemän esityksen mukaisen päätöksen.

 

Ensimmäisessä uuden valtuuston kokouksessa 5.6.2017

Sami Pikkuaho

Viimeisimmät uutiset

Eduskuntavaalit 2019


lauantaina 13. lokakuuta 2018

Ylen vaalikone - Samin mielipiteet  ja videot


sunnuntaina 12. maaliskuuta 2017

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho