Kaleva: Sami Pikkuahon työurassa on riittänyt muutosta - Oululla on paljon parantamista


Julkaistu: sunnuntaina 17. joulukuuta 2017


Sami 50 kaleva.jpg

Sähköasentajasta lääkintävahtimestariksi, siitä edelleen sairaanhoitajaksi, ambulanssiyrittäjäksi – ja lopulta talohuoltoyrityksen toimitusjohtajaksi.

50-vuotta täyttävän Sami Pikkuahon työuraa ei voi sanoa kapeaksi.

Kuva: Kaleva


– Hoitajaidentiteetti on aika vahva, vaikka en ole pitkiin aikoihin tehnyt hoitajan hommia. Auttamisenhalusta se aikanaan lähti – ambulanssissa sitä sai kokea konkreettisimmin. Sähköasentajaksi opiskelin ensiksi vain, kun jonnekin piti peruskoulun jälkeen lähteä.

– Ostin ambulanssifirman 1992 Ylikiimingistä. Vähitellen syttyi halu hakea isompia haasteita yrityselämässä. Sitä ei ambulanssipuolella voinut tehdä.

Sami Pikkuaho perusti Fixi Oy:n vuonna 2008.

– Myymme kodin huoltopalveluita, kuten ilmanvaihdon puhdistuksia, lisälämmöneristyksiä yläpohjaan ja savuhormien kunnostuksia.

Myyntiorganisaatio kattaa koko Suomen. Viimeisen vuoden aikana henkilöstön määrä on kaksinkertaistunut 30:stä 60 työntekijään. Myös liikevaihto on kaksinkertaistunut.

– Töitä on tehty paljon. Ala on kilpailtu, mutta laadulla pärjää. Teimme ison muutoksen puolitoista vuotta sitten. Ennen oli vain puhelinmyyntiä, sitten hankimme reilut 30 autoa ja perustimme kenttämyyntiorganisaation. Asiakkaita ovat omakotitalot ja rivitalotkin.

– Haemme yhä kasvua, suunnitelmat ovat isot, Pikkuaho sanoo ja lupaa yritykseensä lisää työpaikkoja myös ensi vuonna. 

Yrityksen kasvun tulpaksi saattaa tulla se, ettei hyviä työntekijöitä ole saatavissa.

– Pitää olla vetovoimaa, että saa hyviä työntekijöitä. Melkein puolet toimitiloistamme on tarkoitettu työntekijöiden virkistykseen: uskomme, että kun työhyvinvointia arvostetaan aidosti, sillä on iso merkitys.

Fixi Oy:n pääkonttori näyttää epätyypilliseltä: keskellä isointa tilaa on pingispöytä, sen takana avoin kuntosali ja asianmukaiset suihkutilat.

– Liikuntaan uskotaan: jokaisesta töissä tai vapaa-aikana juostusta kilometristä maksamme euron ja kuntosalikäynneillä voi tienata ostokortin. Porukka halutaan liikkeelle, jokainen tavallaan: mutta sairaslomia on meillä todella vähän. Ei tällä palkitsemisella firmaa nurin juosta, Pikkuaho naurahtaa.

Koulunsa yrittäjä kävi Pudasjärvellä, jossa isä-Paavo toimi kunnanjohtajana.

– Koti oli keskustalainen, mutta isä virkamiehenä ei linnoittautunut poliittiseen ajattelutapaan. Lapsuudesta tuli kipinä toisen mielipiteiden kunnioittamiseen.

Ylikiimingissä Pikkuaho edusti valtuustossa keskustaa, Oulussa puolueena on kokoomus.

– Ei ollut ongelmaa siirtyä eduskuntavaalien 2014 aikaan kokoomuksen riveihin. Keskusta muutti vaalijärjestelmäänsä, enkä nähnyt siinä itselleni tulevaisuutta. Kokoomus otti yhteyttä ja totesin, että omalla arvopohjallani voin jatkaa siellä. Vuodet ovat vahvistaneet, että kokoomus on minun joukkueeni.

Nyt Pikkuaho etenee yritys edellä: tulevaisuuden poliittisista jatkosuunnitelmista ei vielä ole päätöksiä. Kunnallispolitiikassa on toistaiseksi tarpeeksi.

Oulussa pitäisi Pikkuahon mielestä pystyä selkeästi ketterämmin ja yrittäjälähtöisemmin suhtautumaan yritysten tarpeisiin.

– Kempele on hyvä esimerkki, miten pitäisi toimia: kun yrittäjä ottaa yhteyttä, Kempeleessä kunnanjohtaja on seuraavana päivänä liikkeellä, ja yrityksen tarpeita aletaan kartoittaa.

– Oululla on paljon parantamista: jos emme pysty parempaan, se kaventaa mahdollisuuksiamme, kilpailu on kova.

Sami Pikkuaho

Syntynyt 15.12.1967 Tervossa, asuu Oulussa.

Perhe: vaimo Anna-Kaija, 14 lasta ja viisi lastenlasta.

Ammatti: Yrittäjä, Fixi Oy:n toimitusjohtaja.

Koulutus: Sairaanhoitaja.

Työkokemus: 1987–1992 sairaalavahtimestarina (Oys), yrittäjänä vuodesta 1992 alkaen (yhteensä 25 vuotta), ensin ensihoito- ja sairaankuljetusalalla vuoteen 2001, jonka jälkeen rakennus- ja palvelualalla. Vuosina 2011–2013 perhe- ja diakoniatyön sihteerinä, josta takaisin vuoden 2014 alusta perheen yrityksen toimitusjohtajaksi.

Luottamustoimet: Ylikiimingin valtuustossa 12 vuotta, 8 vuotta kunnanhallituksessa ja 4 vuotta kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Oulun kaupunginvaltuusto 2017–, hyvinvointilautakunnan varapuheenjohtaja 2017–, sairaanhoitopiirin valtuusto 2017–,

Harrastukset: juoksu, perheen kanssa yhdessä tekeminen.

Viimeisimmät uutiset

Eduskuntavaalit 2019


lauantaina 13. lokakuuta 2018

Ylen vaalikone - Samin mielipiteet  ja videot


sunnuntaina 12. maaliskuuta 2017

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho