Politiikan ulkopuoleltako?

Sami Pikkuaho


Julkaistu: lauantaina 12. huhtikuuta 2014


Politiikka on osa yhteiskuntaa, se osa elämää. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja vaikuttamista. Usein törmään toteamukseen, että joku ei koe tuntevansa politiikkaa omaksi lajikseen. Minusta siihen tunteeseen ja kokemukseen pitää antaa ihmisille vapaa oikeus. Siis tuntea olevansa etäällä yhteisten asioiden hoitamisesta. Samalla tavalla mielestäni ihmisille pitää antaa oikeus tulla mukaan yhteiseen vaikuttamiseen milloin vain ja minkä syyn tai asian vuoksi tahansa. Se on perusoikeus.


politiikan_ulkopuolelta.jpgJotkut politikot ovat kysyneet, että miten parempi arki- kampanjassa on niin paljon politiikan ulkopuolelta tulevia ihmisiä? Jopa paheksuneet sitä. Olen huomannut, että tässä yhteiskunnassa on valtavasti ihmisiä, ihan tässä lähellä, ihmisiä jotka odottavat sitä kipinää mikä sytyttää halun osallistua ja vaikuttaa, kipinän joka palauttaa luottamuksen. Eivät he ole ulkopuolisia. Ajatus on mielestäni omituinen.

Kohtasin eräässä kampanjamme tilaisuudessa nuoren miehen. Se oli poliittinen tilaisuus. Hän oli tullut tilaisuuteen kaverin houkuttelemana. Tuossa tilaisuudessa syttyi tuo kipinä! Osallistumisen ja vaikuttamisen kipinä. Toivotin tervetulleeksi yhteiseen hankkeeseen. Pääset vaikuttamaan! Näin lupasin. Jos se minusta on kiinni, tuon lupauksen haluan toteuttaa.

Minun kipinäni syttyi nuoruudessani Pudasjärven valtuustosalissa seuratessani Iijoen ja Kollajan altaan ympärillä käytävää tulisieluista keskustelua. Siinä tunteiden palossa oli jotain äärimmäisen kiinnostavaa ja kiehtovaa. Ihmiset tosissaan uskoivat kahden täysin vastakkaisen ajatuksen oikeellisuuteen tuossa demokraattisessa taistelussa. Toinen voitti. Se ei ollut oma ajatukseni ja mielipiteeni. 

Miten voimme vaikuttaa? Miten voimme tarjota ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa? Täytyy luoda aito mahdollisuus asettua niiden asioiden taakse jotka tuntuvat omilta. Täytyy antaa mahdollisuus lähteä itse, tai asettua tukemaan jotakin sellaista joka tuntuu sopivalta ajamaan omia ihanteita ja ajatuksia. Täytyy antaa mahdollisuus äänestää. Vaikuttaa omalla äänellään myös suoraan siihen, ketkä asetetaan ehdolle vaaleihin. Se on keskustalaista vaikuttamista ja siitä on pidettävä kiinni. Toisenlaiset ratkaisut sammuttavat juuri syttyneet kipinät. Se olisi surullista.


Viimeisimmät blogikirjoitukset

Oulusta ykkönen


tiistaina 2. lokakuuta 2018

Lapsivihamielinen perheenisä?


tiistaina 15. toukokuuta 2018

Vastuullisuutta lupasimme - nyt sitä kysytään!


sunnuntaina 10. joulukuuta 2017

© 2017 Copyright Sami Pikkuaho