Isyys on suuri tehtävä ja etuoikeus

Sami Pikkuaho


Julkaistu: lauantaina 8. marraskuuta 2014


Takan edessa.jpgPohdin usein elämää ja sen eteen tuomien asioiden merkitystä. Huomaan ajattelevani menneisyyttä ja siellä olevia tärkeitä hetkiä kaihoten, haluten ”tarttua” niihin uudestaan. Nuo hetket liittyvät usein yhteisiin kokemuksiin lasten kanssa. Erityisen merkityksellisiä ja tunteita liikuttavia ovat hetket jolloin perheeseemme on saatu vastaanottaa uusi elämä.


Nyt isänpäivän aattona makustelen isänä olemisen merkitystä. Sen vaikutus elämääni on suuri. Lasten kautta kokee tulevaisuuden merkityksen erityisen konkreettisesti, elän ja toimin lasteni tulevaisuutta rakentaen.

Koen isyyden ensisijaisesti etuoikeutena. Minulla on vaimoni kanssa yhteisiä jälkeläisiä, joita saan rakastaa ja joilta saan rakkautta. Rakastaminen ja välittäminen on ihmiselämän suurimpia asioita. Tunne siitä, että on tärkeä osa lasten elämää, antaa valtavasti voimaa ja tarkoitusta jokaiseen päivään. Näen lapset, jokaisen heistä lahjana. Etuoikeus tulee juuri siitä hienosta mahdollisuudesta saada olla isä.

Koen isyyden myös vaativana ja antoisana tehtävänä. Lapsilla on oikeus turvalliseen elämään. He tarvitsevat turvallisen aikuisen vierelleen. Parhaimmillaan lapsella on näitä turvallisia aikuisia kaksi. Isän ja äidin merkitystä lapsen elämässä ei voi liikaa korostaa.

Kasvattajan tehtävä on samalla velvollisuus ja oikeus. Koen tehtäväkseni olla lapsilleni kuuntelija, kannustaja ja lohduttaja. Tehtäväni on olla myös ohjaaja ja rajojen asettaja. Autan lastani muodostamaan elämästä kuvaa lahjana, positiivisena ja toiset huomioivana matkana. Tehtäväni on johdattaa osaltani lapseni aikuisuuteen, jossa he saavat ottaa vastuuta omasta elämästään.

Isyyden tehtävästä tuntee myös kipua. Luulen sen aiheuttavan monille isille kanssani riittämättömyyden tunnetta. Isyyteen kuuluu iloja ja suruja, se on elämää. Lohduttakoon se meitä, että lapset eivät odota täydellisyyttä. Keskinkertainen suoritus riittää, rakkaus tehtävään ja sen kohteeseen on tärkeintä.

Toista kertaa isänpäivänä olen myös isoisä. Se tuntuu uskomattomalta. Vanhin poikani jakaa nyt isänä olemisen kokemuksen kanssani. Elämä on ihmeellistä, se jatkuu sukupolvien saatossa.

Onnittelut kaikille isille tästä etuoikeudesta ja tehtävästä!

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho