Isyys on suuri tehtävä ja etuoikeus

Sami Pikkuaho


Julkaistu: lauantaina 8. marraskuuta 2014


Takan edessa.jpgPohdin usein elämää ja sen eteen tuomien asioiden merkitystä. Huomaan ajattelevani menneisyyttä ja siellä olevia tärkeitä hetkiä kaihoten, haluten ”tarttua” niihin uudestaan. Nuo hetket liittyvät usein yhteisiin kokemuksiin lasten kanssa. Erityisen merkityksellisiä ja tunteita liikuttavia ovat hetket jolloin perheeseemme on saatu vastaanottaa uusi elämä.


Nyt isänpäivän aattona makustelen isänä olemisen merkitystä. Sen vaikutus elämääni on suuri. Lasten kautta kokee tulevaisuuden merkityksen erityisen konkreettisesti, elän ja toimin lasteni tulevaisuutta rakentaen.

Koen isyyden ensisijaisesti etuoikeutena. Minulla on vaimoni kanssa yhteisiä jälkeläisiä, joita saan rakastaa ja joilta saan rakkautta. Rakastaminen ja välittäminen on ihmiselämän suurimpia asioita. Tunne siitä, että on tärkeä osa lasten elämää, antaa valtavasti voimaa ja tarkoitusta jokaiseen päivään. Näen lapset, jokaisen heistä lahjana. Etuoikeus tulee juuri siitä hienosta mahdollisuudesta saada olla isä.

Koen isyyden myös vaativana ja antoisana tehtävänä. Lapsilla on oikeus turvalliseen elämään. He tarvitsevat turvallisen aikuisen vierelleen. Parhaimmillaan lapsella on näitä turvallisia aikuisia kaksi. Isän ja äidin merkitystä lapsen elämässä ei voi liikaa korostaa.

Kasvattajan tehtävä on samalla velvollisuus ja oikeus. Koen tehtäväkseni olla lapsilleni kuuntelija, kannustaja ja lohduttaja. Tehtäväni on olla myös ohjaaja ja rajojen asettaja. Autan lastani muodostamaan elämästä kuvaa lahjana, positiivisena ja toiset huomioivana matkana. Tehtäväni on johdattaa osaltani lapseni aikuisuuteen, jossa he saavat ottaa vastuuta omasta elämästään.

Isyyden tehtävästä tuntee myös kipua. Luulen sen aiheuttavan monille isille kanssani riittämättömyyden tunnetta. Isyyteen kuuluu iloja ja suruja, se on elämää. Lohduttakoon se meitä, että lapset eivät odota täydellisyyttä. Keskinkertainen suoritus riittää, rakkaus tehtävään ja sen kohteeseen on tärkeintä.

Toista kertaa isänpäivänä olen myös isoisä. Se tuntuu uskomattomalta. Vanhin poikani jakaa nyt isänä olemisen kokemuksen kanssani. Elämä on ihmeellistä, se jatkuu sukupolvien saatossa.

Onnittelut kaikille isille tästä etuoikeudesta ja tehtävästä!

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Oulusta ykkönen


tiistaina 2. lokakuuta 2018

Lapsivihamielinen perheenisä?


tiistaina 15. toukokuuta 2018

Vastuullisuutta lupasimme - nyt sitä kysytään!


sunnuntaina 10. joulukuuta 2017

© 2017 Copyright Sami Pikkuaho