Lapsella voi silmät niin loistaa

Sami Pikkuaho


Julkaistu: torstaina 20. marraskuuta 2014


Lapsi leikkii.jpgTänä aamuna meidän perheen esikoululainen kertoi silmät loistaen esikoulusta olevan vapaata ja kotipäivä äidin kanssa. En usko hänen ilonsa olevan kannanotto esikoulua vastaan, päinvastoin hyvillä mielin sinne aamuisin yleensä mennään. Kun kysyin päivän ohjelmaa häneltä, se oli yksinkertainen; leikkiä ulkona ja sisällä. Kysymykseen, mikä lapsuudessa on kivaa, tuli myös yksinkertainen luettelo; kaverit, ulkona touhuilu ja leikki. Kysyin myös miltä se tuntuu kun rakastetaan ja välitetään? Iloinen virnistys, hipaisu nenänpäästä ja sitten jo juoksujalkaa eteenpäin.


Lasten oikeuksien päivänä mietin tuota aamuista kohtaamista iloa tuntien. Lapsella ei ole meidän aikuisten huolia, ei ainakaan pitäisi olla. Lapsuuteen kuuluu ihan omanlaisensa huolettomuus. Se on lapsen oikeus. Tänään lastenpäivänä kiinnitetään erityistä huomiota mahdollisuuteen leikkiin. Se on lapsuuden perustarpeita, saada leikkiä sitä mikä milloinkin innostaa. Huoleton leikki ei ole meidän aikuisten mittapuussa useinkaan järkevää, eikä tarvitse ollakaan. Se kuuluu lapsuuteen.

Maailmassa on valtava määrä lapsia, joiden asiat eivät ole hyvin. Lasten oikeuksien päivänä liput liehuvat lasten kunniaksi, mutta myös muistutukseksi niistä miljoonista lapsista, joiden elämää varjostaa puute elämän perusasioista. Tänäkin päivänä lapsia kuolee nälkään, heitä pahoinpidellään ja surmataan. Elämän täyttävät huolet leikin sijaan. Näiden ihmiskunnan vakavien ongelmien vähentämiseksi tarvitaan vastuun kantamista meiltä kaikilta. On paljon erilaisia mahdollisuuksia osallistua lasten aseman parantamiseen kaikkialla maailmassa. Vapaaehtoisjärjestöiden kautta tehdään arvokasta työtä kaukana olevien lasten auttamiseksi.

Huolten ja pelon alla eläviä lapsia on meillä Suomessakin. Lapsia joiden silmät eivät loista, vaan anovat huomiota. Lapsia jotka eivät saa huolenpitoa ja rakkautta riittävästi. Monen lapsen kohdalla väkivalta ja väkivallan uhka luo turvattoman kasvuympäristön.

Vaikka alkoholi ei suinkaan aiheuta kaikkea hätää lasten kohdalla, on se suuri yksittäinen tekijä ongelmien aiheuttajana. Siksi alkoholin käytön rajoittaminen on yksi konkreettisia keinoja parantaa lasten elämää yhteiskunnassamme. Asian esillä pitäminen on tarpeen myös julkisessa keskustelussa.

Lapset tarvitsevat huolettoman lapsuuden, tehkäämme osaltamme heille sellainen olemalla vastuuntuntoisia, turvallisia ja rakastavia vanhempia.

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho