Lapsiperheet saivat pitää päätösvaltansa

Sami Pikkuaho - Julkaistu Kalevassa 3.2.2015


Julkaistu: maanantaina 2. helmikuuta 2015


vauva olalla.jpgLapsiperheet ja kotona tapahtuvaa lasten hoitamista arvostavat huokaisivat helpotuksesta, kun hallitus päätti peruuttaa valmistelemansa kotihoidontuen kiintiöittämisen. On tärkeää, että äiti ja isä, jotka ovat valinneet lapsilleen kotihoidon, saavat jatkossakin vapaasti päättää oman perheensä tilanteen mukaan, kumpi heidän perheessään hoitaa lapsia kotona.

Jos kotihoidontuen kiintiöittäminen olisi toteutunut, se olisi vaikuttanut kipeimmin taloudellisesti heikoimmassa asemassa oleviin lapsiperheisiin. Moni lastensa kotihoitoa toivova perhe olisi joutunut laittamaan lapsensa päivähoitoon. Perheet tuntevat itse parhaiten oman tilanteensa ja osaavat päättää, mikä on heidän lapsilleen sopivin hoitomuoto.


Nykyisessä poikkeuksellisen vaikeassa taloustilanteessa maamme hallitus on joutunut tekemään vaikeita päätöksiä. Menoja on pakko hillitä, kun tulot vähenevät. Kaikkia menoja joudutaan tarkastelemaan kriittisesti. Tarkentavat laskelmat osoittivat kuitenkin kiintiöittämisen kannattamattomaksi myös säästöjen saamisessa.

Kiintiöittämisen kannattajat perustelivat kantaansa muun muassa sillä, että kiintiöittäminen parantaisi työelämän tasa-arvoa, kun naiset eivät olisi niin kauan hoitovapailla. Työelämän tasa-arvoa voidaan kuitenkin edistää paremmin monilla muilla tavoilla.

Olennaisinta on muuttaa yleistä asennetta niin, että lastenhoito nähdään arvokkaana ja antoisana asiana niin isälle ja äidille kuin koko yhteiskunnalle. Myönteisiä merkkejä onkin näkyvissä: esimerkiksi isäkuukauden käyttäjien lukumäärä on viisinkertaistunut sen syntyvuodesta 2003 vuoteen 2012.

Kotiäidin ja -isän työ on yhtä tärkeää kuin mikä tahansa kodin ulkopuolinen työ. Lasten hoitaminen kotona, heistä huolehtiminen ja turvallisen kasvatuksen antaminen on yhteiskunnankin etu. Sitä on tärkeää tukea.

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho