Avioliitto ei ole sattumalta miehen ja naisen liitto

Sami Pikkuaho


Julkaistu: torstaina 27. marraskuuta 2014


vastasyntynyt.jpgTasa-arvoinen avioliittolaki on menossa läpi eduskunnassa. Näin tiedotusvälineet julistavat jo ennakkoon. Vanhasta kiinnipitävät ovat monien mielestä ymmärtämättömiä ja jopa ihmisoikeuksien vastustajia. Puolesta ja vastaan on hanketta argumentoitu monenlaisilla perusteilla. Välillä tunne on päässyt mukaan kommentointiin ja lyöty on lujaakin. Itsekin huomaan asian nostavan tunnetta pintaan, niin merkityksellisestä asiasta on kysymys.


Olen keskustellut monien perheenäitien ja -isien kanssa aiheesta. Hämmennys on oikea sana kuvaamaan tunnelmia. Vaikka samaa sukupuolta olevia parisuhteita on yhteiskunnassamme ollut jo pitempään, on perinteisen avioliittokäsityksen murtuminen järkyttämässä monien mieliä. Perhekäsitys on elänyt murrosta jo pitempään, mutta monelle tällainen kehityksen suunta avioliiton suhteen tulee tyrmistyksenä. Monet ovat toivoneet ja uskoneet avioliittokäsityksen sittenkin säilyvän ennallaan. Se on tuntunut jotenkin niin perustavanlaatuiselta asialta.

Olen itse ajatellut, että jospa lasten näkökulmasta asian tarkastelu jäädyttäisi uudistusten ajamisen hinnalla millä hyvänsä. Pettymys on ollut suuri kun lasten etua ajavia järjestöjä ja toimijoita on asettunut voimakkaasti kannattamaan lakimuutoksen läpimenoa. En voi ymmärtää heidän esittämiään perusteita.

Demokraattisessa yhteiskunnassa enemmistö eduskunnassa ratkaisee asian. Jos lakimuutos saa hyväksynnän, ollaan ison muutoksen äärellä. Seuraamukset ovat kauaskantoiset. Ihmiskunnan jatkuvuuden kannalta askel on tulevaisuutta tähyten suurempi kuin osaamme nyt ajatella.

Toivon päättäjille nyt erityisesti viisautta ja vastuuntuntoa. Kumpa luonnollinen avioliittokäsitys saisi sittenkin nousta kotia ja perheitä vahvistavana instituutiona oikeaan arvoonsa. Avioliitto on vain miehen ja naisen välinen liitto. Se ei ole sitä sattumalta. Siihen on luonnollista lasten syntyä, elää ja kasvaa.  

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho