Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys

Sami Pikkuaho


Julkaistu: keskiviikkona 5. joulukuuta 2018


omakuva itsenaisyys.pngLapsuuteni ja nuoruuteni kotikunnan Pudasjärven vuonna 1781 rakennettu hirsikirkko sijaitsee kauniilla Riekinkankaalla. Kirkon vieressä on hautausmaa, jota ympäröi yli 1300 metriä pitkä katettu hirsiaita. Maan hirsipääkaupunki –nimityksellä on siis vahva ja juureva historia. Sankarihauta, yli 400 nuoren miehen viimeinen leposija on hautausmaan keskellä. Pysähdyn tällä paikalla usein käydessäni sukuhaudallamme, jossa rakas äitini ja isovanhempani ovat. Niin nytkin Itsenäisyyspäivänä.

Syyskesä 1941 oli kymmenissä pudasjärvisissä kodeissa pohjattoman surun ja tuskan aikaa. Jatkosodan hyökkäysvaiheen yleisen menestyksen vastakohtana oli Kiestingin suunnan taisteluiden raskaat tappiot. Pääosin pudasjärvisistä miehistä kootusta JR 53 toisesta pataljoonasta kaatui Kuolemankukkulan taistelussa yhdessä vuorokaudessa 44 nuorta kotipitäjäni miestä. Kun kävelin hautakujaa pitkin, kymmenissä hautakivissä on kaiverrus: 4.9. tai 5.9.41 Kiestinki. Tämä saa ajatukseni siirtymään kauas tilanteeseen, josta olen nähnyt kuvan: kirkkoherra pitkän arkkurivistön luona. Edessä kalleimman uhrin antaneet nuoret miehet ja mustiin pukeutunut suuri saattojoukko.

Miksi kirjoitan tästä? Maanosamme turvallisuus on alkanut horjua ja tulevan eduskunnan ja sen luottamusta nauttivan hallituksen yksi kaikkein tärkeimmistä tehtävistä on maan turvallisuuden varmistaminen kaikissa tilanteissa. Myös siinä kaikkein epätodennäköisimmässä vaihtoehdossa. Selkkaus Ukrainan Kertsinsalmessa tapahtui juuri Mainilan laukausten vuosipäivänä 26.11. Keinot näyttävät olevan nykyvenäjällä samankaltaisia kuin 80 vuotta sitten.

Maamme turvallisuus perustuu taidolla hoidettuun ulkopolitiikkaan ja uskottavaan puolustukseen. Jälkimmäisen kulmakiviä ovat yleinen asevelvollisuus ja vahva maanpuolustustahto. Tätä täydentävät kansainväliset sopimukset ja keskinäiset riippuvuudet, kuten Euroopan Unioni ja monet kahdenväliset sotilasyhteistyötä kehittävät sopimukset. Myös suhde Natoon on muuttunut koko ajan tiiviimmäksi, mutta edelleen olemme Naton 5. artiklan turvatakuiden ulkopuolella.

Naton täysjäsenyys edellyttää laajaa yhteisymmärrystä ja maltillista keskustelua tästä aiheesta on syytä jatkaa myös tulevassa eduskunnassa. Haluan olla tukemassa sellaisia turvallisuuspoliittisia ratkaisuja, että meidän eikä lastemme tarvitse olla tilanteessa, jonka isovanhempieni sukupolven pudasjärviset kokivat Riekinkankaalla elokuussa 1941.

 

Lähteitä:

https://www.pudasjarvenseurakunta.fi/kirkko-ja-tilat/pudasjarven-kirkko1

https://www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/1392


 

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho