Elämäniloa nuorille

Sami Pikkuaho


Julkaistu: tiistaina 12. elokuuta 2014Tänään on Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälinen nuorten päivä. Tämän vuoden teeman mukaisesti on tarpeen nostaa esiin nuorten mielenterveysongelmat.

Luulen niin, että aihe tulee aika lähelle monia meitä. Maailmassa on 280 miljoonaa mielenterveysongelmista kärsivää nuorta. Se on n. 20% kaikista nuorista joten puhutaan hyvin yleisestä ongelmasta.
nuori.jpgElämään kuuluu monenlaisia vaiheita ja vaikeuksia. Nuoruus on usein ”mielen myllerrystä” ja itsensä etsimistä. Lapsuuteen ja varhaisnuoruuteen liittyvät kokemukset ovat osaltaan vaikuttamassa nuoruuden aikana esiin tuleviin mielenterveydellisiin ongelmiin.

Vaikka mielenterveyden ongelmat ovat hyvin yleisiä, liittyy niihin edelleen hyvin usein häpeän tunteita. Kun ongelmista ei uskalleta puhua, se vaikeuttaa varhaisen auttamisen mahdollistumisen. Häpeän vähentäminen asian ympäriltä olisikin ensiarvoisen tärkeää. Jos nuori ei tule ongelmissaan kuulluksi, ei saa aikaa ja huomiota, voi ongelma muuttua mielen sairaudeksi. Mielenterveyden ongelmia ja mielensairauksia ei pidä käsitteinä sotkea keskenään.

Mitä ajan antaminen ongelmien esiin tullessa sitten konkreettisesti on? Mielestäni se on luottamuksen rakentamista, kuuntelemista, myötäelämistä, rohkaisua ja tarvittaessa ohjaamista ammattiavun piiriin. Kaikki lähtee luonnollisesta ihmisarvoisesta kohtaamisesta. Hauraana ja ongelmienkin keskellä arvostetuksi tulemisen kokeminen antaa ja avaa paljon.

Sairaanhoitajana ja ensihoitajan työssä olen oman työhistoriani aikana kohdannut paljon nuoria joilla on mielenterveydellisiä ongelmia. Joskus ongelmat ovat heijastuneet vakavalla tavalla haluun elää. Olen saanut toimia heidän tukenaan. Nuorille annettu aika on ehkä sitä arvokkainta aikaa mitä olen koskaan pystynyt antamaan. Se on myös opettanut elämässä paljon. Usein olen saanut vierestä kokea, miten vaikeuksien yli selvitään ja aikuisuuteen astutaan itsensä kanssa tasapainossa ja elämäniloa tuntien.

Vanhempina nuorten mielenterveyden ongelmia voimme ehkäistä elämällä konkreettisesti nuoren rinnalla. Olemalla kiinnostunut hänen asioistaan, antamalla aikaa, havainnoimalla ja reagoimalla nuoren elämän muutoksiin sekä luomalla positiivista kuvaa elämästä, tulemme auttaneeksi myös itseämme. Toisemme aidosti kohtaamalla edistämme mielen hyvinvointia ja rakennamme kestävällä tavalla koko perheen tulevaisuutta.Viimeisimmät blogikirjoitukset

Oulusta ykkönen


tiistaina 2. lokakuuta 2018

Lapsivihamielinen perheenisä?


tiistaina 15. toukokuuta 2018

Vastuullisuutta lupasimme - nyt sitä kysytään!


sunnuntaina 10. joulukuuta 2017

© 2017 Copyright Sami Pikkuaho