Pää täynnä päivystykseen

Sami Pikkuaho


Julkaistu: maanantaina 28. huhtikuuta 2014


Mikä tässä yhteiskunnassa maksaa? Alkoholin käytöstä aiheutuvat kustannukset ovat yksi yhteiskuntamme suurimmista taloudellisista rasitteista. Kulut ovat arvioitsijasta ja arviointitavasta riippuen 6 – 14 miljardia vuodessa. Käsittämätön tosiasia, joka vain nielaistaan pystymättä tarttumaan todella suureen ongelmaan konkreettisella tavalla.


paivystys.jpgYle uutisoi tänään Tampereella tehdystä tutkimuksesta jossa todennettiin, että ensihoidon lääkäriyksikön potilaista yli 40 % on humalassa. Kaikkia ei pystytty puhalluttamaan, joten luku on todellisuudessa selkeästi suurempi. Arviota reilusti suuremmasta osuudesta tukee monien tuntemieni lääkäreiden arviot. Olen itse toiminut sairaanhoitajana ensihoidossa toistakymmentä vuotta 2000 luvun alkuun asti ja tiedän käytännössä, minkälaisesta ongelmasta on kyse. En ole hoitanut ambulanssissa esimerkiksi yhtään väkivallasta johtuvaa tehtävää jossa päihteet eivät ole olleet osallisena tapahtumaan.

Ovatko nämä ensihoidon luvut yllätys? Tiedossa on, että Suomalaiset käyttivät THL:n viime vuoden tilastoinnin mukaan 11,6 litraa 100% alkoholia yli 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohden. Luku on valtava ja vaikutukset todella suuret. Kun on myös alkoholia käyttämättömiä, joku juo heidänkin viinat. Suurkuluttajia on paljon. Lääkäripäivystyksen kuormittavuus on vain ”jäävuoren” huippu. Todelliset taloudelliset, terveydelliset ja henkiset vaikutukset näkyvät paljon laajemmin.

Voimme sanoa olevamme yhteiskuntaa ratkaisevalla tavalla rasittavan ja rappeuttavan ongelman äärellä. Ratkaisut tilanteen korjaamiseen lähtevät ongelman todellisesta tiedostamisesta. Käytännön keinoja sen jälkeen kyllä löytyy. Vaikuttamalla lainsäädännöllä myyntiin, anniskeluun ja markkinointiin, voidaan yhdessä kasvatuksellisin keinoin saada paljon aikaan.


Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho