Lastemme huominen - uutena vuotena 2019

Sami Pikkuaho


Julkaistu: maanantaina 31. joulukuuta 2018


IMG_1569.jpgSyötteen talvisissa maisemissa, kuluneen vuoden sivua ajan kirjassa kääntäessä, mieleni pitää kiinni vielä joulun tunnelmista. Tähän on syynsä, tunnen halua pitää kiinni jostakin tärkeästä ja arvokkaasta. Joulun olemus on oikein toteutuessaan lämpöä ja rakkautta. Ihmiset haluavat olla ystävällisiä ja välittää rauhan ja hyvän tahdon ajatusta toisilleen. Usein jouluna arjen kiire lakkaa, on aikaa ihmissuhteille. Minulle se on tarkoittanut mökillä tärkeitä hetkiä puolison ja lasten kanssa. Haluamme jouluna muistaa myös niitä lähimmäisiämme, joita emme tule muutoin muistaneeksi vuoden aikana. Ajatuksemme löytää yksinäisen luokse, myötäelämme sairaiden kanssa. Tänä jouluna ajatukset ovat olleet erityisesti vakavasti sairaan ystävän ja hänen perheensä luona.

Meistä tuntuu hyvältä kuulla jouluisia kertomuksia hyvyydestä, epäitsekkäästä auttamisesta ja antamisesta. Perinteisiä on kertomukset siitä miten itsekäs ja varakas heltyy ja jakaa saamaansa vähempiosaisen kanssa. Joskus jopa vihamielisesti toisiaan kohtaan toimivat löytävät rauhan mielen jouluna.


Samalla kun tiedostan joulun myönteisen vaikutuksen meihin ihmisiin, tiedostan arjen todellisuuden. Yhteiskunnassamme on yksinäisiä ja sairaita joita ei muisteta. On pitkäaikaistyöttömiä, joilla ei tänäkään vuonna ollut työpaikkaa vaikka työllisyystilanne onkin parantunut. On niitä jotka elävät köyhyysrajan alapuolella jatkuva huoli seuranaan. On perheitä, joissa epävarmuus taloudesta on jokapäiväistä todellisuutta. He tarvitsevat päättäjiltä toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja viestiä yhteisestä ponnistelusta sen eteen. Siksi työllisyyden parantaminen edelleen, on ensiarvoisen tärkeää.

Menneen vuoden aikana olen osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yhteisten asioiden hoitaminen on lähtökohtaisesti positiivinen ja yhdistävä asia. Valitettavasti se ei useinkaan näyttäydy sellaisena käytännössä. Erilaiset näkemykset asioista johtavat henkilöön kohdistuviin hyökkäyksiin ja toista halventaviin ilmaisuihin. Vastakkainasettelun ja toisia syyttelevän keskustelun keskellä unohtuu toisinaan kunnioitus ja arvostaminen. Näin myös usein sosiaalisessa mediassa. Olen joskus pohtinut sitä, millaisen esimerkin käyttäytymisessä aikuiset antavat lapsille ja nuorille. Sosiaalinen media on vahva vaikuttaja.

Joulun sanoma on syvällinen. Se kertoo rakkaudesta ja anteeksiantamisesta. Toivottavasti se avaa meille armollista mieltä myös lähimmäistä kohtaan. Kunpa erilaisten näkemysten keskellä löytyisi yksimielisyyttä löytää ratkaisut jotka olisivat oikeudenmukaisia ja yhteiskuntaamme rakentavia. Siihen meillä on kaikki mahdollisuudet.

Usein ihmiset tekevät lupauksia vuoden vaihtuessa. Minä lupaan rakentaa kaikin keinoin lapsillemme parempaa huomista. Se tarkoittaa tekoja, niistä lupaan kertoa aktiivisesti.

Uuden vuoden kynnyksellä pyydän itselleni ja meille kaikille toista arvostavaa sydäntä. Pyydän rauhaa, ystävyyttä ja rakkautta.

Hyvää Uutta Vuotta Sinulle ja läheisillesi.  

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho