Työelämän pyörät pyörimään

Sami Pikkuaho


Julkaistu: keskiviikkona 4. helmikuuta 2015


pyorat ei pyori.jpgTyön tekemisen mahdollistaminen ja uusien työpaikkojen syntyminen on nyt elintärkeää Suomen tulevaisuuden kannalta. Jos työllistämisen pyöriä ei saada pyörimään, hukka perii!

Yritysten toimintaedellytyksiä on kehitettävä konkreettisesti. Yritysten kilpailukykyä on parannettava verotuksellisesti ja paikallista sopimismahdollisuutta on voitava hyödyntää nykyistä paremmin. Työntekijöiden palkkaaminen on saatava joustavaksi. Myös yrittäjäksi ryhtyminen pitää saada helpommaksi. Byrokratiaa ja säätelyä pitää purkaa.

Suomi nousee yrittäjyyden nousun kautta. Yrittäjät ja yritykset tekevät sen, politiikan on annettava toimiva ympäristö ja nousun mahdollistavat pelisäännöt.


Kokoomuksen tavoitteen kärki tulevalla hallituskaudella on työ. Se on todella hyvä kärki, onhan Suomessa nyt valtavasti työttömiä ja maan talous sitäkin myötä heikossa hapessa. Työttömyys koskettaa liki 400 000 ihmistä henkilökohtaisesti ja moninkertaista joukkoa välillisesti. Se on kansallinen katastrofi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubbin mukaan jäykät työmarkkinat pitää uudistaa. Kokoomus esittää viisi konkreettista keinoa työllistämisen helpottamiseksi.

Ykkösenä on palkoista ja työajoista sopiminen yrityskohtaisesti työehtosopimuksen estämättä, jos yhteisymmärrys löytyy. Jos ei löydy, mennään työehtosopimuksen mukaan.

Kakkoskohta on koeajan pidennys kuuteen kuukauteen.

Kolmanneksi oppisopimuksen rinnalle tulisi koulutussopimus, jossa palkka nousee osaamisen kehittyessä.

Neljäntenä kohtana pitkäaikaistyöttömän palkkaamisen helpottaminen. Pitkäaikaistyöttömän voisi palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erityisiä perusteluja, esittää pääministeri.

Viidenneksi työpaikkapankkeja voisi käyttää entistä joustavammin. Töitä tehtäisiin silloin, kun niitä on, ja hiljaisina aikoina otettaisiin vapaata.

Siinä muun muassa tavoitteita joiden saavuttamiseksi olen itse valmis laittamaan yrittäjenergiani likoon ja tekemään päätöksentekofoorumeilla lujasti töitä. Suomi tarvitsee menestyviä ja kasvavia yrityksiä samoin kuin itsensä ja kenties toisen työllistäviä yrittäjiä. On aika luopua yrittäjyyden ylistämisestä vain sanoin, ja tehtävä konkreettisia toimenpiteitä, jotta saadaan tuloksia aikaan.

Suomi nousee yrittäjyyden nousun kautta. Yrittäjät ja yritykset tekevät sen, politiikan on annettava toimiva ympäristö ja nousun mahdollistavat pelisäännöt.

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho