Kymmenillä tuhansilla nuorilla hanskat naulassa

Sami Pikkuaho


Julkaistu: keskiviikkona 10. syyskuuta 2014


hanskat_naulassa.jpegMeillä on iso, tulevaisuuteen vaikuttava ongelma. Kymmenet tuhannet nuoret eivät pääse kiinni työelämään ja se lisää syrjäytymistä vakavine seuraamuksineen. Moni nuori ja perhe kokee asian kipeästi arjessaan. Tilanne on hälyttävä.


Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan alle 25-vuotiaita työttömiä oli viime vuonna 39 000. Jos mukaan otetaan työtä hakevat opiskelijat, luku on tilastokeskuksen mukaan 65 000. Pohjois-Pohjanmaalla nuoria työnhakijoita oli tämän vuoden heinäkuun lopussa yli 5500 ja määrä on ollut edelleen nousussa. Tuossa nuorten joukossa on paljon osaavia ja ahkeria työntekijöitä, tarvitaan vain mahdollisuus.

Tiedän toki, että viranomaiset tekevät töitä vakavan ongelman ratkaisemiseksi ja toimenpiteitä on tehostettu. Nuorisotakuun toteuttamiseksi ponnistellaan. TE- toimisto muun muassa ohjaa toimijoitaan enemmän aktiiviseen lähestymiseen yritysten suuntaan työpaikkojen kartoittamiseksi.

Tämä ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan pitemmälle menevää fyysistä jalkautumista yrityksiin piilotyöpaikkojen löytämiseksi. Yrittäjänä tiedän, että yrityksissä on työvoimatarvetta, joka ei kuitenkaan aina johda käytännön toimiin. Syyt ovat moninaiset, mutta usein on kysymys asian tarvitsemasta ajasta ja henkilöstöresurssista. Rekrytointi on työlästä ja vaatii tietoa ja taitoa. Tarvitaan rohkaisua ja käytännön apua.

1990- luvulla monien työvoimatoimistojen alueella tehtiin toimitsijoiden toimesta aktiivisia yrityskäyntejä. Virkailijat saivat tähän ”kenttämyyntitoimintaan” teoriakoulutusta ja myös käytännön tukea ensimmäisiin käynteihin. Yritykset kertoivat tarpeensa, kun päästiin istumaan saman pöydän ääreen. Virkailijat antoivat tietoa erilaisista työllistämisvaihtoehdoista ja auttoivat löytämään sopivat vaihtoehdot työnhakijoista. Kysyntä ja tarjonta kohtasivat. Tuloksena oli tuhansia uusia työpaikkoja. Niitä löytyy varmasti nytkin, kun laitetaan toimeksi.

Työntekoa estävät asiat yhteiskunnassamme ovat kokonaan oma lukunsa. Niiden purkaminen vaatii määrätietoista työtä kaikilta tahoilta.

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho