Eipä tympäse mikään!

Sami Pikkuaho


Julkaistu: tiistaina 14. maaliskuuta 2017


IMG_1911.jpegYlen vaalikone kysyi monenlaisiin asioihin mielipiteitä. Jotkut kysymykset tekivät rinnastuksia ja vastakkainasetteluja. Yksi rinnastus oli rikkaus ja onnellisuus. Kysyttiin onko kaikilla tasapuolinen mahdollisuus rikkauteen ja onnellisuuteen. Ei sinänsä mikään erikoinen asettelu yhteiskunnassamme, mutta kyllä se ajatuksellisesti menee mielestäni kovasti pieleen. Se ruokkii tyytymättömyyttä olemassa olevaan. Tiedän monella olevan siihen myös aihetta, suoranaista köyhyyttäkin kohdataan, mutta laajemmassa kuvassa yhteiskunnallisesti on kysymys asenteesta ja ajattelumallista. Onnellisuus ei tule niinkään rikkauksista vaan ihan muista asioista.


Politiikassa päättäjien keskeinen tehtävä on löytää kansalaiskeskustelun kautta ne epäkohdat yhteiskunnassa, jotka on välttämätöntä ratkaista. Yhteiskunnallisessa keskustelussa tuntuu usein myös päättäjien sanoma keskittyvän siihen mikä ei ole hyvin. Tämä tuo luonnollisesti myös kehitystä tullessaan ja vie yhteiskuntaa eteenpäin, mutta henkisesti se ei luo hyvinvointia. Henkisen hyvinvoinnin löytyminen niin yksilökohtaisesti, kuin yhteiskunnallisestikin on ratkaisevan merkityksellistä onnellisuuden etsimisisessä. Läheiset, välittäminen, turvallisuus, terveys... , listaa voisi jatkaa pitkään. Uskon, että löytäisimme helposti ne keskeiset asiat jotka merkitsevät meille kaikille paljon - siis sellaiset asiat jotka oikeasti vaikuttavat ihmisen elämän onnellisuuteen. Miksi ne peittyvät yhteiskunnallisessa keskustelussa? Miten voisimme kotikaupungissamme edistää päättäjinä näiden asioiden vahvistumista ja sitä kautta vaikuttaa onnellisuuden ja tyytyväisyyden lisääntymiseen?

Lopuksi otsikkoon. Lapset opettavat hetkessä elämisellään paljon tyytyväisyyttä perusasioihin. Myös edesmennyt vanhempi ystäväni näytti minulle esimerkillään sen mitkä asiat ovat hyvin. Laurin mieli oli positiivisia asioita etsivä. Kerran hän soitti Puskaradio nimiseen radio-ohjelmaan. Ohjelman tuntevat muistavat, että se ei keskittynyt niinkään positiivisiin asioihin vaan siitä olivat löytäneet kanavan elämäänsä tyytymättömät ihmiset. Lauri jutusteli positiiviseen tapaansa toimittajan kanssa miten tänään asiat ovat niin mukavalla mallilla. Hän kertoi mm. miten tiet ovat nykyisin miellyttävä ajella kun ennen oli soratiet; " ja jos joku kuoppa on jossakin, pitää vähän hidastaa menoa", Lauri tuumaili. Toimittaja vähän ihmeissään kyselemään, että eikö ole mitään mistä valittaa - tokihan löytyy huonolla mallilla olevia asioita? Tähän Lauri totesi ykskantaan; "eipä tympäse mikään"! Häntä tuntien tiedän, että se toteamus lähti elämänasenteesta. 

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho