Kiitos Suomi pienen pojan korjatusta sydämestä

Sami Pikkuaho


Julkaistu: perjantaina 5. joulukuuta 2014


Suomen lippu (1).jpgItsenäisen isänmaan arvo on mittaamaton. Se merkitsee meille jokaiselle erilaisia asioita elämäntilanteestamme ja kokemustaustastamme riippuen.

Tänään, juuri tänään minulle tulee itsenäisyyspäivää ja Suomea, isänmaata ajatellessa mieleeni ensisijaisesti kiitollisuus. Se vie sivuun bruttokansantuotteen negatiivisen kehityksen ja valtiontalouden kestävyysvajeen. Se saa vähemmälle huomiolle kaikki ne epäkohdat ja puutteet mitä näen ympärilläni omassa tai toisten arjessa. Se nostaa mieleni näkemään sen mitä meillä on.


Neljän kuukauden ikäinen kummipoikamme on toipumassa muutama päivä sitten tehdystä sydänleikkauksesta. Hänen sydämensä vika on nyt korjattu. Sain kuvan hänen vanhemmiltaan sairaalasta missä pieni poika makasi teho-osaston sängyssä. Näky ei ollut minulle sairaanhoitajana outo, mutta se pysäytti voimakkaasti kahdesta syystä.

Siinä oli pieni ihminen avuttoman ja hellyttävän näköisenä silmät kiinni unessa leikkauksen rasitusten väsyttämänä. Pala nousi kurkkuun säälistä ja myötätunnosta. Pitkä arpi rinnassa pakahdutti mielen.

Seuraavaksi näin häneen tulevat ja hänestä lähtevät letkut ja johdot sekä kaikki laitteet joilla hänen elintoimintojaan ylläpidetään ja tarkkaillaan. Pystyin kokemukseeni pohjaten kuvittelemaan miten häntä hoivaavat varmoin liikkein teho-osaston hoitajien ja lääkärien kädet. Mieleeni tuli valtava kiitollisuus siitä, että hän on saanut avun leikkauksessa ja nyt häntä valvotaan hoitopaikassa joka on yksi maailman korkeatasoisimmista.

Suomessa syntyy vuosittain keskimäärin 500 sydänvikaista lasta. Heistä leikkaushoitoa tarvitsee noin 300. Maassamme lasten sydänleikkausosaaminen on huipussaan, ja yli 97% kaikista leikatuista selviytyvät.

Kummipoikamme on on syntynyt maahan jossa jokaiselle sydänvikaiselle lapselle annetaan oikea-aikainen hoito. Hänen sydänvikansa on tunnistettu hyvissä ajoin säännöllisellä seurannalla jonka jokainen odottava ja lapsen synnyttänyt äiti ja lapsi saa. Hän on käynyt tutkimuksissa ja kontrolleissa joissa leikkauksen tarvetta on tarkasti arvioitu. Hänen vanhempiaan on valmistettu leikkaukseen ja heitä on tuettu monin tavoin. Nyt hän saa hoitoa, jossa koko hoitoketju lääkäreistä hoitajiin on valmis tekemään kaikkensa eteen tulevissa tilanteissa, että tämä pieni ihminen saisi mahdollisimman terveen elämän. Se ei ole itsestäänselvyys. Maailman kokonaisväestön näkökulmasta se on ihme, suuri etuoikeus.

Kummipoikamme! Jos luoja suo, edessäsi on elämä terveellä sydämellä. Meillä ovat monet asiat hyvin.

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho