Yrittäjyydellä noustaan

Sami Pikkuaho


Julkaistu: perjantaina 5. syyskuuta 2014


Tänään annetaan tunnustus yrittäjille. Suomen talouden tulevaisuus ja yhteiskuntamme nouseminen epävarmuuden ahdingosta on merkittävästi yrittäjien ja yritysten varassa. On siis tärkeää lisätä yrittäjyyden arvostusta, etsiä väsymättä uusia keinoja vahvistaa olemassa olevaa yrittäjyyttä ja avata mahdollisuuksia uudelle yrittäjyydelle.


Parturi, taksiautoilija, nuohooja, kyläkauppias, maatalousyrittäjä, kouluttaja, maalari... kysymys on heistä ja monista muista. Annammeko oikean arvon heidän työlleen? On hyvä pysähtyä miettimään miten osoitamme sen käytännössä. Toki on myös yrityksiä jotka työllistävät paljon, näkyvät markkinoilla, kasvavat ja kansainvälistyvät. Näitä kasvuyrityksiä tarvitaan kipeästi lisää. Suomessa yrityksistä yli 90 prosenttia on mikroyrityksiä. Mikroyritykseksi luokitellaan alle 10 hengen yritykset. Suurin osa on yksin yrittäjiä.

Yrittäjyyden kynnyksen madaltaminen ja pientenkin yritysten kasvun mahdollistaminen konkreettisin keinoin on välttämätöntä. Startti tulisi saada helpommaksi mm. byrokratiaa karsimalla ja sopivalla taloudellisella tuella. Kasvuun voidaan vaikuttaa tukemalla työllistämistä ja helpottamalla rahoituksen saamista. Nuorten työllistämistä tulisi tukea erityisesti. Tuen hakeminen ja saaminen tulisi olla selkeää ja vaivatonta.

Asennekasvatuksella voidaan vaikuttaa pitkällä tähtäimellä yrittäjyyden kiinnostavuuteen. Yrittäjyys tulisi olla positiivinen ja vahva vaihtoehto antaa työpanoksensa yhteiskunnalle ja hankkia leipä pöytään. Positiivista yrittäjäkoulutusta tulisi antaa jo peruskoulussa. Yrittäjyyteen liittyvä riski ja epäonnistumisen mahdollisuus ei saisi olla kahlitsemassa vaan pärjäämisen mahdollisuutta ja yrittäjyyteen liittyvää vapautta ja vaikuttamista omaan arkeen pitäisi korostaa. Yhteiskunnassa tulisi olla luonnollinen mahdollisuus myös nousta epäonnistumisen jälkeen jaloilleen ja yrittää uudelleen.

Intoa ja menestystä kaikille yrittäjille!  

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho