Odottavissa tunnelmissa

Sami Pikkuaho


Julkaistu: maanantaina 15. joulukuuta 2014


kynttilat.jpgTänään on syntymäpäiväni ja mieltä lämmittävät monet ystävien muistamiset. Merkkipäivillä on se hyvä puoli, että ne osaltaan lähentävät ihmisiä. Syntymäpäivän tai muun juhlapäivän muistaminen antaa mukavan syyn avoimeen ystävällisyyteen. Sitä olen saanut nyt runsaasti ja kiitollisuudella olen sen ottanut vastaan.

Ajatukset ovat tänään myös varsin odottavat. Odotamme lapsemme syntyvän näinä päivinä. Se on minulle vaimoni kanssa suuri ihme. Sitä se on kun ajattelemme perheemme suurta kokoa ja sitä elämän rikkauden määrää mitä olemme suuren perheen kautta voineet elää todeksi. Paljon olemme lastemme kautta saaneet.


Tätä blogia kirjoittaessani pohdin millaiseen yhteiskuntaan lapsemme syntyy. Mitkä ovat ne lähtökohdat mitä kotimme hänelle tarjoaa kasvupaikkana. Ajattelen välittämisen ja turvallisuuden olevan parasta mitä vanhemmat voivat lapselleen antaa kaiken kokoisissa perheissä. Näiden perustarpeiden antaminen lapselle tulee olla jokaisen vanhemman tavoite.

Suurperheessä arkea sävyttää monenlainen touhu ja päivät täyttyvät erilaisista tapahtumista ja asioista. Vanhempien huomion jakajia on luonnollisesti enemmän kuin pienessä perheessä. Toisaalta huomion antajiakin on enemmän. Nytkin syntyvää vauvaa odottaa vanhempien lisäksi innokas sisarusten joukko pienimmästä suurimpaan. Uusi perheenjäsen saa kokea olevansa rakastettu ja odotettu. 

En usko lähtökohtaisesti elämän erilaisissa lapsiperheissä poikkeavan suuresti toisistaan. Arjen ilot ja haasteet ovat läsnä kaikenlaisissa perheissä. Toki erityishaasteitakin on. Lapsiperheiden vanhemmat ymmärtävät toisiaan. Erilaisia perheitä ja vanhempia yhdistää myös vastuullinen tehtävä kasvattaa tähän yhteiskuntaan sopeutuvia ja paikkansa täyttäviä tasapainoisia kansalaisia. Siinä on meille haastetta ja vertaistuki on tarpeen.

Meidän on pidettävä yhtä myös yhteiskunnassa. Lapset ja nuoret tarvitsevat toivoa ja mahdollisuuksia antavan tulevaisuuden. Perheiden ennaltaehkäisevä tukeminen on yhteiskunnan osoitus arvostamisesta kodeissa tehtävää lastenhoito- ja kasvatustehtävää kohtaan. Lasten turvallisen elämän varmistamiseksi tulee olla myös toimiva auttamisen verkosto silloin kun sitä tarvitaan.

Meillä on pääpiirteissään hyvä yhteiskunta lapsen syntyä. Turvallisin mielin saavat odottavat äidit mennä synnytyssaliin auttavien ja ammattitaitoisten ihmisten hoiviin.  Terveydenhuollon palvelut on vastasyntyneelle turvattu. Toivottavasti niitä edelleen kehitetään siten, että se osaltaan rohkaisee lapsiperheitä katsomaan valoisasti  tulevaan.

Elämän ihmeen edessä tuntee ihminen pienuutta ja aistii luojan suuruutta.

Lämpöisissä tunnelmissa kohti Joulua mennään.

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho