Kilpalaulanta rahanjaosta kiihtyy

Sami Pikkuaho


Julkaistu: maanantaina 3. joulukuuta 2018


9332ter_web (1).jpgVihreiden Ville Niinistö puolusti A-studiossa perustulomallia, jota hän kutsui kustannusneutraaliksi nykyiseen järjestelmään verrattuna. Samalla hän myönsi, että opiskelijoiden tuki kuitenkin nousisi nykyisestä 250 eurosta 560 euroon kuukaudessa. Vasemmistoliiton Li Andersson totesi vasta IS:n haastattelussa, että puolue tavoittelee vähintään 800 euron perustuloa, mihin ei vielä kuulu asumistuki.

Yhteistä näille vihervasemmiston ehdotuksille on, että ne sisältävät aimo annoksen idealismia ihmisen oletetusta käyttäytymisestä ja toiseksi näiden rahoituspohja jää utopiaksi. 800 euron kansalaispalkan vuosikustannukset olisivat kymmeniä miljardeja jos se maksettaisiin kaikille aikuisille. Fiksut ihmiset väittävät, että tällainen rahanjakoautomaatti ei passivoisi merkittävää osaa sen saajista. Kyynisesti ajateltuna tämä on yksiselitteisesti äänten kalastelua. Näin puhumalla saamme tuhansia äänestäjiä, jotka tuntevat tulleensa petetyksi – ihan riippumatta siitä, onko vihervasemmisto hallituksessa vai ei.

Keskusta linjasi viime kesän puoluekokouksessaan, että perustulo on Keskustan tavoite ”pidemmällä aikavälillä”. Sipilän linjapuheen voi kuitenkin tulkita toisinkin. Hän totesi tähän tapaan, että tarvitsemme sosiaaliturvan uudistuksen, jossa työn vastaanottaminen on kaikissa tilanteissa kannattavaa. Vastikkeeton perustulo sopii tähän melko huonosti.

Kokoomuksen lähtökohta on tarveharkintaan perustuva sosiaaliturva. Ajattelen, että sosiaalinen turvaverkko on ensisijaisesti niitä tilanteita varten, jolloin kansalainen tai perhe ei selviä ilman rahallista tukea tai subventoituja palveluja. Kun pääperiaate on tämä, silloin meillä on myös varaa auttaa jatkossa niitä lähimmäisiämme, jotka ovat todellisen avun tarpeessa. Selvennyksenä kuitenkin totean, että nykyisenlaiselle verovapaalle lapsilisäjärjestelmälle on kestävät yhteiskunta- ja perhepoliittiset perusteet. Säilytetään tämä järjestelmä kaikille. Syntyvyyden kääntäminen jälleen nousuun on ihan kaikkien suomalaisten intressissä ja tähän sopisi nyt huonosti leikkaukset lapsiperheiden palveluihin ja tulonsiirtoihin.

Vaalit lähestyvät. Puheissa on tarjolla taas paljon lupauksia ja rahaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että nyt taloudellisen suhdanteen huipulla valtio ottaa yhä lisää velkaa. Vihreiden opiskelijoille lupaama opintotuen tuplaus kuulostaa ehkä mannalta, mutta sellaista ei oikeasti ole tulossa. Haluan olla tekemässä sellaista tulevaisuuspolitiikkaa, joka ei perustu velanottoon lapsiltamme. Kuuntele, mitä uskomatonta ja uskottavaa on tarjolla ja valitse viisaasti!


 

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho