Lapsen oikeudet tulee toteutua jokaisen kohdalla

Sami Pikkuaho


Julkaistu: keskiviikkona 20. marraskuuta 2013


Lasten oikeuksien päivänä liputetaan oikean asian puolesta. Lasten asema ja heidän hyvinvointinsa on oltava yhteiskunnan tärkein tavoite. Lasten hyvinvoinnin kautta rakentuu terve tulevaisuus heille ja yhteiskunnalle. Lasten oikeudet täytyy olla kansainvälisten sopimusten lisäksi jokaisen sisäistämä asia. Tässä tavoite, jonka eteen tulee tehdä työtä. Paljon on korjattavaa käytännössä. Kaikki eivät saa riittävää huolenpitoa ja rakkautta.


Tänä vuonna lasten oikeuksien päivänä muistetaan erityisesti lapsia, joilla on jokin vamma. Aihe on tärkeä ja tarvitsee huomiomme. Vamma voi olla lapselle erityisesti arkea vaikeuttava asia. Jokaisen meistä on tarpeen pysähtyä pohtimaan konkreettisia keinoja auttaa erityisesti niitä lapsia, jotka kokevat erilaisuutta. Eräs vammainen ystäväni kertoi lapsuudestaan asti kokeneensa myös ymmärtämätöntä ja loukkaavaa suhtautumista.

Uskon yleisen suhtautumisen vammaisiin lapsiin olevan myönteinen, toivottavasti se näkyy myös tekoina. He tarvitsevat erityistä rakkautta ja välittämistä. Ajattelen myös niin, että jokaisen lapsen on oikeus syntyä tähän maailmaan vaikka vajavaisenakin. Miksi voisimme viedä heidän oikeutensa elämään?

Vuosia sitten eräällä lasten leirillä, tutustuin vammaiseen nuoreen. Yllättäen alkanut ystävyys tämän positiivisen ihmisen kanssa on piristänyt vuosikausia arkeani. Saan viikoittain häneltä puhelun, toisinaan soitan itse. Ystäväni puhelut alkavat usein kysymyksellä; ”miten olet ystäväni jaksanut?” Hän jaksaa kuunnella. Aidosti kuunnella… Hän muistaa jokaisen syntymäpäiväni. Paljon on ollut häneltä oppimista. Pienillä asioilla voi antaa toiselle paremman arjen. Vajavaisenakin. 

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho