Kyllä minä niin mieleni...

Sami Pikkuaho


Julkaistu: tiistaina 11. joulukuuta 2018


9332ter_web (1).jpgEilen kävelin mielenosoituksen läpi valtuuston kokoukseen. Harvinaisempaa se on, vaikka ei ihan ainutlaatuista, onhan kaupungintalon edessä ennenkin ollut väkijoukkoja asiaansa ajamassa. Nyt tunnelma oli kuitenkin jyrkkää vastakkainasettelua korostavaa, mistä ei koskaan seuraa hyvää. Esillä olevat asiat ovat äärimmäisen vakavia, mutta mielenosoituksilla asiaa ei ratkaista, ne vain kärjistävät tilannetta. Turvallisuusongelmaan pitää kuitenkin puuttua määrätietoisin toimin. Luotan, että Oulussa poliisi ja muut vastuussa olevat viranomaiset ovat tehtäviensä tasalla ja hoitavat asiaa vastuullisesti. Myös kansainvälinen yhteistyö toimi hyvin tässäkin, etsintäkuulutettu epäilty saatiin kiinni Saksassa. Oulun kaupunginvaltuusto pohtii turvallisuuskysymyksiä osaltaan erillisessä seminaarissa. Kaikilla toimijoilla täytyy olla yksi yhteinen tavoite – kaikille turvallinen Oulu.

Alun hässäköiden jälkeen valtuustosalissa vuoden 2019 talousarvion keskustelukokouksessa oli aistittavissa uudenlaista konsensuksen henkeä. Kun ensimmäinen vuosi tällä valtuustokaudella käytettiin poteroihin kaivautumiseen, on nyt sieltä noustu penkan päälle yhteistä suuntaa etsimään. Ryhmien välisessä neuvottelussa on haettu aidosti yhteistä esitystä talousarvioksi.

Pohjalla neuvotteluissa on ollut kaupunginjohtajan talousarvioesitys. Kokoomuksen ryhmälle se olisi sopinut, jos kaikki ryhmät olisivat olleet sen takana. Näin ei kuitenkaan käynyt. Lähtötilanne neuvotteluissa oli haastava, kun muiden puolueiden lisäysesitykset olivat kymmeniä miljoonia. Merkityksellistä ja uutta on, että tällä kertaa neuvotuissa löytyi 5 miljoonan lisäyksen ”kompromissipaketti” johon kaikki puolueet tuntuivat sitoutuvan. Tälläkin esityksellä kaupunki joutuu valitettavasti ottamaan 84 miljoonaa lisää velkaa ensi vuoden aikana. Kokonaisvelkamäärä nousee 735 miljoonaan.

Kokoomus on tyytyväinen, että ensi vuoden talousarvioesitys on mm. hyvinvoinnin osalta entistä perheystävällisempi. Se antaa mahdollisuuden varhaiseen, ennaltaehkäisevään tukeen perheiden arjessa, sekä kotona tapahtuvan hoidon kehittämiseen. Tämä taas vähentää kallista laitoshoidon tarvetta. Sivistyspuolella esitys parantaa varhaiskasvatuksen palvelutasoa.

Maanantaina valtuustosalissa käydyssä talousarviokeskustelussa tuli joiltakin puolueilta menoja lisääviä ehdotuksia sovitun esityksen ulkopuolelta. Toivon kuitenkin vastuullisuuden voittavan siten, että varsinaisessa päätöskokouksessa ensi maanantaina yhdessä neuvoteltu talousarvio pitää. Tähän kokoomuksen ryhmä on sitoutunut.

Kokouksesta lähtiessäni totesin muutamille, että kokouksemme keskustelun sävy oli nyt hyvä, pääosin ystävällistä ja toisia kunnioittavaa. Päivä päättyi paremmin kuin alkoi.


Uusi sisältö

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho