Tölväisykulttuuria

Sami Pikkuaho


Julkaistu: torstaina 8. elokuuta 2013


Kesää on mediassa leimannut keskustelu sisäministeri Päivi Räsäsen hengellisessä tilaisuudessa pitämän puheenvuoron yksityiskohdasta, joka oli tulkittavissa monella tavalla. Ministeri puntaroi omantunnon suhdetta lain noudattamiseen ääritilanteessa. Vaikka täsmennys lain noudattamisesta tuli nopeasti, oli yksi nykymedian voimannäytös valmis täyttämään heinäkuun uutisvajetta.


Kuulun niihin, joissa tällaiset mittasuhteet saanut kohu herättää paitsi inhimillistä uteliaisuutta myös hämmennystä. Julkisen keskustelun vihamieliset ylilyönnit hyväksytään huolestuttavan laajasti sananvapauden nimissä. Toista arvostavat puheenvuorot eivät useinkaan ylitä uutiskynnystä, vaikka ne sisältäisivätkin erilaisia arvopainotuksia. Sen sijaan sanoman läpimenoon tarvitaan valitettavasti henkilöön kohdistuva kunnon tölväisy. Äänenpainot julkisessa keskustelussa ovat koventuneet. Erään lehden päätoimittaja oli valmis lakkauttamaan Räsäsen puheen johdosta saman tien koko Kristillisdemokraattisen puolueen. Räsänen sai kehotuksen olla hiljaa. 
 
Räsäsen puheenvuoro on hätkähdyttävä suoruudessaan ja kantaaottavuudessaan. Vaikka se on tuotu julki hengellisessä tilaisuudessa, riskit sitä valmistellessa ovat olleet varmasti tiedossa – ministerin puheisiin tartutaan, pidettiin se sitten missä tahansa.
 
Räsänen jatkoi valitsemaansa linjaa, kipeiden asioiden esille ottamista. Hän pysäyttää. Suoruus on kunnioitettavaa, vaikka harkintaa sen käyttämiseen erityisesti tarvitaan. Ehkä tässä tilanteessa ja hänen asemassaan puhe oli liiankin suoraa. Ministerin arvovalta on vaarassa kärsiä. Toisaalta ministerin puheita myös kuunnellaan, ja tarkoitus on vaikuttaa. Monet jakavat asiatasolla useat hänen puheensa sisältämät kannanotot, myös omantunnon kuuntelemisen tärkeyden.
 
Räsäsen puhe sisälsi kannanottoja, joita pitää uskaltaa myös tukea, jos kokee ne oikeiksi. Yksi niistä on elämän kunnioittaminen ja sen ehdoton puolustaminen aborttikysymyksessä. Oman mielipiteen esiin tuominen kysyy rohkeutta, jos se on vastoin vallitsevaa yhteiskunnallista suuntausta.
 
Arvostan Räsäsen vahvuutta seisoa asiansa takana myrskystä huolimatta. Meillä jokaisella on arvomme, joihin myös toimintamme yhteiskunnallisella tasolla perustuu. Arvoista keskusteleminen asiatasolla ei tarkoita uskonnon ja politiikan sotkemista keskenään. Arvot ohjaavat poliittista päätöksentekoa. Uskon, että tulevina vuosina keskustelu arvoista lisääntyy. Siihen pakottaa myös heikkenevä taloustilanne. On tehtävä arvovalintoja.

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Miten tukea kestävällä tavalla lapsiperheitä


maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Turvallisuuspolitiikasta asiapohjalta


perjantaina 29. maaliskuuta 2019

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho