Oikeudenmukaisuuden tunne on tärkeä

Sami Pikkuaho


Julkaistu: keskiviikkona 20. helmikuuta 2019


IMG_1470 (1).jpg

Poliittiset kilpailijat liittävät Kokoomukseen erilaisia olkinukkeja. Yksi tällainen väite on ”rikkaiden suosiminen” ja ”tuloerojen kasvattaminen”.  Kun katsoo istuvan hallituksen harjoittamaa politiikkaa, edellä mainituille väitteille ei löydy perusteita. Veronalennukset on kohdistettu pääosin pieni- ja keskituloisiin. Tuloerot eivät ole viimeisen 10 vuoden aikana juurikaan kasvaneet.

On kuitenkin tärkeää, että ihmiset aidosti kokisivat, että yhteiskuntamme on oikeudenmukainen: kaikki ovat tasavertaisia lain edessä ja kaikilla on mahdollisuus kouluttautua ja myös rakentaa taloudellista pohjaa elämälleen. Hyvinvointiyhteiskuntamme rakenne on sellainen, että parempituloisten on myös jatkossa kannettava muita suurempi vastuu yhteisestä hyvästä. Minä jaan tämän käsityksen. Syrjäytyminen on yksilötasolla tragedia ja se on laajassa mitassa myös vakavin turvallisuusuhkamme.


Olemme nähneet Euroopassa ja Yhdysvalloissa sen, että osattomuuden tunne on johtanut populismin kasvuun. Tämä on nähty Ranskassa, Saksassa ja nyt Italiassa. Yhdysvalloissa vanhan talouden murtumisen seurauksena tyytymättömyys kanavoitui Trumpin suosion kasvuun ja lopulta valintaan maailman tärkeimmälle paikalle. Myös Suomessa osin samoista syistä olemme nähneet kaksi ”jytkyä”. Populismilla on saavutettu viime vuosikymmenten merkittävimmät vaalivoitot.

Juhana Vartiainen kirjoitti taannoin Verkkouutisissa, että Britannian EU-erokansanäänestys pohjautuu osin Margaret Thatcherin kovaan oikeistolaiseen politiikkaan. Vaikka harjoitettu politiikka on johtanut Euroopan alhaisimpaan työttömyyteen, Englannin sydänmailla ja maaseudulla on vuosien saatossa kasvanut laaja tyytymättömyys. Melkoinen osa briteistä katsoo, että heidän ongelmansa ovat peräisin EU:sta. Vastaavasti kaikki hyvinvointi on kotoperäistä. Epäilen kuitenkin, että ero EU:sta on johtamassa Britanniassa hyvin todennäköisesti suuriin ongelmiin, eriarvoistumisen lisääntymiseen ja kansan köyhtymiseen.

Jotta voimme säilyttää nykyisen hyvinvointimallimme, jossa kaikilla olisi tunne, että olen mukana, maamme tarvitsee nykyisen hallituksen aloittamien uudistusten jatkamista. Kokomukselle on tärkeää, että pidämme hyvää huolta valtiontaloudesta ja rakennamme myös sitä kautta lapsillemme vakaampaa tulevaisuutta. Hallitus on saavuttanut keskeiset tavoitteensa: 72 % työllisyysasteen ja saanut aikaan yli 130 000 uutta työpaikkaa. Poliittiset kilpailijat ovat kilvan jakamassa hyvää nyt kun ”valtiontalous on kunnossa, kun velka ei kasva”. Tulevaisuuden haasteet ovat kuitenkin mittavia: väestö ikääntyy, sosiaali- ja terveydenhuoltomenot paisuvat ja maan turvallisuus vaatii jätti-investointeja, kun joudumme hankkimaan uudet hävittäjät ilmavoimillemme ja modernit taistelualukset merivoimillemme.

Me selviämme ja säilytämme kansallisen eheytemme, mutta vain jos jatkamme rohkeasti nykyhallituksen aloittamalla uudistusten tiellä. Me kokoomuksessa olemme kohtuullisen tyytyväisiä harjoitettuun politiikkaan, esimerkkinä syrjäytyneiden nuorten määrä on vähentynyt kymmenillä tuhansilla, mutta heitä on edelleen liian paljon. Työmarkkinauudistuksia on myös jatkettava, sekin edesauttaa syrjäytymisen ehkäisyä, koska useampi nuori pääsee työelämään. Sosiaaliturvaa uudistettaessa työikäisen ja työkykyisen toimeentulo ei voi perustua osaksikaan vastikkeettoman kansalaispalkkaan. Nyt on harkinnan paikka. Pohdi osaltasi, olisiko Kokoomus aiemmasta äänestyskäyttäytymisestäsi poiketen tällä kertaa se vaihtoehto, jonka edustajalle haluat antaa luottamuksesi tuleville valtiopäiville. Ota yhteyttä ja haasta minut keskusteluun, kuuntelen mielelläni ajatuksiasi!

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Mitä hallituspohjaa tulisi tavoitella?


maanantaina 11. maaliskuuta 2019

Miksi soteuudistus on tärkeä?


maanantaina 25. helmikuuta 2019

Oikeudenmukaisuuden tunne on tärkeä


keskiviikkona 20. helmikuuta 2019

© 2019 Copyright Sami Pikkuaho